Uncategorized

dobre praktyki higieniczne gmp.


Porządna praktyka higieniczna jest ważna

Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy dotknięciu zwierząt, liczne sprzątanie dotykanych nawierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a także dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi albo zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna zakłada dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa istotne systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie gałęzi żywnościowej. ghp Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują odpowiedni poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP umożliwiają, że procesy są ściśle pilnowane i że towary są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają także na celu uniemożliwianie i łagodzenie skutków zanieczyszczenia żywności i produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *